bruisende zaken

Het gevaar van grasaren

Het gevaar van grasaren

01-08-2024

Grasaren zijn kruipende zaden van grassen die een groot gevaar kunnen vormen voor honden. Deze zaden, ook bekend als ‘kruipers’, zijn uitgerust met weerhaken die ze in staat stellen zich vast te hechten aan de vacht en huid van dieren. Ze komen vooral voor in de zomermaanden wanneer het graszaad rijpt.

Abcessen tussen tenen

Grasaren kunnen zich gemakkelijk vastzetten in de vacht van uw hond en vervolgens door de huid heen dringen. Dit kan leiden tot ernstige infecties en abcessen tussen bijvoorbeeld de tenen. Ze kunnen ook in oren, neusgaten en zelfs in de ogen terechtkomen. Wanneer een grasaar bij een hond binnendringt, kan het moeilijk zijn deze te lokaliseren en te verwijderen. In het ergste geval kan de grasaar verder door het lichaam migreren, wat de complicaties verergert.

Wat kunt u zien?

Symptomen van een grasaar-probleem zijn onder andere plotselinge pijn, hevig likken aan een specifieke plek, schudden met het hoofd, niezen of plotselinge mankheid. Bij het vermoeden van een grasaar wordt aangeraden direct een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan de grasaar vaak identificeren en verwijderen en zo verdere schade voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie is cruciaal om problemen met grasaren te vermijden. Regelmatig borstelen en controleren van de vacht, vooral na wandelingen in gebieden met hoog gras, kan helpen om grasaren vroegtijdig te detecteren. Het knippen van de vacht rondom de poten en oren kan ook het risico verminderen dat grasaren zich vastzetten. Door waakzaam te zijn en snel te handelen bij vermoedens van grasaren, kunnen ernstige gezondheidsproblemen bij honden worden voorkomen.

Indien u nog vragen heeft of twijfelt over een grasaar dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk. Wij staan u graag te woord.

Het belang van uw huisdier staat bij ons altijd voorop, want wij luisteren echt naar de mensen die in onze kliniek komen, aldus onze klanten. Met dat vertrouwen gaan we dan ook heel zorgvuldig om.

Bij ons kunt u onder andere terecht voor: cardiologie, chirurgie, dermatologie, laparascopische sterilisaties, diagnostische beeldvorming, laboratoriumonderzoek en tandheelkunde. Zo krijgt ieder dier de beste zorg onder één dak.

Belgeren 1, Den Bosch 073 - 641 65 78 | maaspoort@anicura.nl www.anicura.nl/maaspoort

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10911 - De Koekenbakker